26 Kasım 2019 Salı

İRANDAKİ TÜRK FAKTÖRÜNÜ YOK ETME PLANLARI !

İRANDAKİ TÜRK FAKTÖRÜNÜ YOK ETME PLANLARI !

Düzenlemeler;ve RESİMLER, Yazar; İsmail Azakoğlu ismailazakoglu@gmail.com 


İran Ulusal Direniş Konseyi, protestolarda 251 kişinin öldüğünü, 3.7 binden fazla kişinin yaralandığını ve 7.000'den fazla kişinin gözaltına alındığını söyledi.
Artan yakıt fiyatları sonrasında İran'da protesto gösterileri devam ediyor. İran Ulusal Direniş Konseyi, protestolarda 251 kişinin öldüğünü, 3.7 binden fazla kişinin yaralandığını ve 7.000'den fazla kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Ancak İran medyası, İran hükümetinin, rakamların gerçeği yansıtmadığını söylediğini belirtti. Açıklamada, hükümet tarafından onaylanmayan herhangi bir zararın spekülatif ve geçersiz olduğu belirtildi.
ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hakkında yaptığı açıklamada, İran hükümetini İran'daki protestolar konusunda şeffaf olmamakla suçladı. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bir basın toplantısına ABD’nin İran’daki protestoları yakından takip ettiğini söyledi.
 
İran’daki Türk faktörünü zayıflatma ve ortadan kaldırma planı !
Bildiğiniz gibi, İran’ın ülkeyi, Türk faktörünü baltalamanın yollarından biri olarak sayısız başkente (iller) bölme politikası vardır. B u siyaset merkezi iktidara etnik bölgelerin mərkəzləşməsinin önlemeye yardım etti.
Böylece Azerbaycan, Pahlavi'nin yaşadığı ve daha sonraları "molla rejimi" nde yaşayan Türkler bölgesini böldü ve Tebriz'in merkez çekirdeğini zayıflatmak için Azerbaycan bölgesindeki Doğu Azerbaycan, Batı Azerbaycan, Ardabil ve Zanjan ülkelerini yarattı . Ayrıca, birçok Türk, Kazvin, Hamadan, Karaj'ın ortaya çıkmasıyla Türk olmayan bölgelere katılmıştır. Söylediğim gibi, Tebriz, 4-4,5 milyon nüfusuyla, Doğu Azerbaycan eyaletinin merkezi olan geniş bir bölgenin merkezi haline geldi.

Bununla birlikte, büyük ölçüde göz ardı edilen bir faktör var, Güney'deki liderlerimizin bir şekilde fayda sağlayabilmesi. Böylece, 2014 yılında, İran Devleti'nin idari ve politik bölümleri, akranlardan daha yüksek bir idari birim olan Bölgelerde kuruldu. Böylece 31 il 5 bölgeye ayrılmıştır ve bölgedeki en büyük şehir merkezi statü kazanmıştır.
📷
Haritadan görebileceğiniz gibi, dört ana Azerbaycan başkenti (Doğu Azerbaycan, Batı Azerbaycan, Ardabil, Zanggan) ve Gilan ve Kürdistan, Tebriz'in merkezi olan 3. Bölge'de birleşmiştir.
Bölgelerin politik etkisi henüz çözülmedi. Ancak, her bölgedeki ülkelerin Tahran'a başvurmadan bölgedeki birçok sorunu ve ortak projeleri çözmelerine de yardımcı oluyor.
Tebriz'i Güney Azerbaycan'ın tarihi bölgesinin çoğunu içeren Bölge 3'te merkezi bir işlev olarak kullanmak ve bölgenin Tahran'dan bağımsız bir siyasi merkeze dönüştürülmesi mümkün müdür?
Kaynak; Hüseyin Ilteber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarımızı seviyeli bir şekilde, argo ve küfürlü kelimeler yazmadan yapalım.
Aksi takdirde yorumlarınız kaldırılacaktır !

www.azakoğlu.blogspot.com

İsmail Azakoğlu ile '' AMFİ ÖZEL ''

 KONUK;  Atilla Yıldırım Elektrik, Elektronik Müh. Tarihçi.. Konu; Türk Tarih Tezine Geçiş.